tiistai 20. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/52

HELSINGIN SANOMIEN KIRJEENVAIHTAJALTA NEW YORKISTA 17.1.1947 New York/Walter Byers; Etevä suomalainen nyrkkeilijä YRJÖ PIITULAINEN saapui viime  tiistaina Amerikkaan valmistautuakseen koviin otteluihin Yhdysvaltain nyrkkeilykehissä. PIITULAISEN manaceri, kustantaja EDVIN AHLQVIST Göteborgista luovutti torstaina hänet kuuluisan amerikkalaisen nyrkkeilyvalmentajan WHITEY BIMSTEININ huostaan. AHLQVIST on järjestänyt BIMSTEININ valmentamaan PIITULAISTA koko tämän Amerikan vierailun aikana. Lyhyt ja kaljupäinen BIMSTEIN valmentaa useita huomattavia amerikkalaisia nyrkkeilijöitä. mm. kuuluisaa raskaansarjan huippumiestä JOE BAKSIA. Torstaina järjesti BIMSTEIN ensimmäisen harjoitustilaisuuden PIITULAISELLE ja lausui;"Poika näyttää olevan hieman huonossa kunnossa, luultavasti syönnyt liian paljon "gripsholmilla", mutta pian hän on jälleen all right"! PIITULAINEN hämmästeli suurta vilkkautta Stillmanin harjoitushuoneistossa, jossa hän harjoittelee ja jossa yli 100 nyrkkeilijää harjoittelee päivittäin Stillmanin kahdessa kehässä. Rakaennus on ainoastaan muutaman korttelin päässä MADISON SQUARE GARDENISTA. Harjoitussalissa suorastaan vilisee nyrkkeilijöitä, valmentajia, managereja, katselijoita, ym. Punnituksessa todettiin PIITULAISEN painavan vähän yli 150 paunaa - 68kg. BIMSTEININ suunnitelmien mukaan PIITULAINEN ensin viikon verran harjoittelee takomalla päärynäpalloa ja hiekkasäkkiä sekä hyppäämällä narua., ennen kuin hän siirtyy kehään ottelemaan harjoitusvastustajien kanssa. "Luulakseni hän on hyvä poika" lausui BIMSTEIN torstaina PIITULAISEN pukuhuoneessa. PIITULAINEN tapasi Stillmanin harjoitushuoneistossa myöskin norjalaisen raskaansarjan nyrkkeilijän HARRY BERSTEININ, joka parhaillaan harjoittelee tärkeätä ottelua varten Saint Nicholasin areenalla helmikuun 3. päivänä käytävään otteluun. Koska PIITULAINEN ei osaa englantia, mutta jossakin määrin ruotsia, keskustelivat molemmat nyrkkeilijät tällä kielellä. Suomalainen nyrkkeilijä kertoi mm. voittaneensa 150 amatööriottelustaan 140 ja kymmenestä ammattilaisottelustaan yhdeksän.


YRJÖ PIITULAINEN otteli torstaina ensimmäisen kerran kehässä, sitten Amerikkaan saapumisensa. Hän nyrkkeili kolme erää nuorta keskisarjan nyrkkeilijää JOE AUGUSTAAN vastaan Stillmans Gymnasiumissa, jossa New Yorkin johtavat ammattinyrkkeilijät harjoittelevat. Rakennus on vanha ränsistynyt tiilitalo, jonka toisessa kerroksessa olevassa salissa on kaksi nyrkkeilykehää. Kolmannessa kerroksessa on muita harjoitushuoneita, joissa nyrkkeilijät suorittavat voimistelu -ym. harjoituksia. PIITULAISEN ottelua toisessa kehässä näistä kehistä seurasi noin 100-lukuinen joukko nyrkkeilijöitä, treenareita ja managereita, jotka suomalaisen ensimmäinen esiintyminen kehässä, tosin vain harkoitusottelussa, oli houkutellut paikalle. PIITULAISEN kiivetessä kehästä amerikkalainen treenari WHITEY BIMSTEIN löi häntä selkään ja puristi hänen kättään sanoen: "Hyvää työtä"! PIITULAINEN, joka ei ole vielä oppinut englantia, näytti ymmärtävän sanat ja hymyili. BIMSTEIN kääntyi apulaisensa puoleen sanoen: "Tässä miehessä taitaa olla jotakin". Heti ottelun jälkeen BIMSTEIN lähetti PIITULAISEN yläkertaan jatkamaan hiekkasäkin hakkaamista ja narulla hyppimistä. Lyhyen ottelun aikana oli mahdoton muodostaa PIITULAISEN tyylistä selvää kuvaa, mutta hän näyttää hyvältä nyrkkeilijältä, nopealta puolustuksessa ja hyökkäyksessä. BIMSTEIN lausui United Pressin edustajalle: "On liian aikaista sanoa, miten hyvä nyrkkeilijä hän on, mutta pian hän saa ensimmäisen tosiottelunsa. Me annamme hänen käydä nyt kehässä joka päivä ja ensi viikolla voinen lausua hänestä paljon enemmän. PIITULAISEN kunto laski matkalla Atlantin yli ja hän lihoi liikaa, mutta hänen painonsa on jälleen alentunut ja on noin 67kg. PIITULAINEN on kielitaidottomuudestaan huolimatta hankkinut monia ystäviä Stillmanin Gymnasiumissa ja keskuteluissa hänen hymynsä korvaa monta sanaa.

Muutamaa päivää myöhemmin oli YRJÖ PIITULAINEN saanut jo kaksi ottelutarjousta Amerikassa, jotka molemmat ovat hyvin mairittelevia. Toinen olisi pääottelu RICHWOOOD GEWE nimistä nyrkkeilijää vastaan Brooklynissä helmikuun alkupuolella ja toinen pääottelun esiottelu New Jerseyssä jotakin sopivaa vastustajaa vastaan. PIITULAISEN manaceri EDVIN AHLQVIST on valmis suostumaan jälkimmäiseen tarjoukseen. PIITULAINEN oli viime sunnuntaina AHLQVISTIN ja amerikkalaisen valmentajansa WHITEY BIMSTEININ kanssa tervehtimässä GUS LESNEVICHIÄ. GUS tarjosi päivällisen huvilassaan New Jerseyssä ja lupautui järjestämään PIITULAISEN harjoitukset omassa treenisalissaan. Aftonbladetin New Yorkin kirjeenvaihraja kertoi artikkelissaan: WHITEY BIMSTEIN ihastunut PIITULAISEN nyrkkeilyyn ja sanoi, "PIITULAISESSA MAAILMANMESTARI AINESTA"! Aftonbladetin New Yorkin kirjeenvaihtaja tiedottaa, että YRJÖ PIITULAINEN on tuottanut siellä yllätyksen. Stillmanin kuuluisan nyrkkeilylaitoksen katsojat ovat olleet myrskyisän ihastuneita kun suomalainen suoritti äskettäin lujia harjoitusotteluja. Myös Stillmann asiantuntijat olivat hyvin hämmästyneitä. Valmentaja WHITEY BIMSTEIN on intoa täynnä ja hänen mielestään PIITULAISESSA on todella maailmanmestari ainesta. BIMSTEIN on sanonut alkavansa nyt itse huolehtimaan PIITULAISESTA, jonka tyyli hänen mielestään muistuttaa suuresti PETE SANDTÖLLIN nyrkkeilytyyliä. Vien PIITULAISEN Beyn harjoitusleirille, jossa hän saa luvan noudattaa ruokajärjestystä, jolloin hänellä ei ole mahdollisuutta lihoa kilomäärin kermajäätelön syönnillä, kuten New Yorkissa. PIITULAINEN viihtyy erittäin hyvin New Yorkissa ja hänen lausuntonsa mukaan amerikkalainen ammattinyrkkeily on aivan ylivoimaista eurooppalaiseen verraten. "Täällä ei ehdi ajatella, vaan on lyötävä yhä lujempaa ja lujempaa"! Manaceri AHLQVIST myöntää saaneensa useita ottelutarjouksia PIITULAISELLE, mutta hänen mielestään YRJÖ ei ole vielä huippukunnossa, minkä lisäksi hänellä on mahdollisuus tuottoisempiiin otteluihin, jos hän palaa Yhdysvaltoihin Euroopanmestarina. Tällä hetkellä hän tarvitsee lujaa kuntoisuusharjoittelua ja hän juokseekin joka aamu RUNE GUSTAFSSONIN kanssa Central Parkissa. AHLQVIST neuvottelee parhaillaan GUS LESNEVICHIN managerin JOE VELLAN kanssa saadakseen hänet PIITULAISEN manaceriksi Amerikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti