tiistai 20. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULANEN/51

SAAPUMINEN NEW YORKIIN JA HARJOITUKSIEN ALOITTAMINEN STILLMANSIN SALILLA! New York 15.1.1947 Uuden Suomen artikkeli raportoi YRJÖ PIITULAISEN saapumisesta New Yorkiin seuraavasti; Matkamme Gripsholmillla Göteborgista New Yorkiin managerini AHLQVISTIN kanssa sujui hyvin, lukuun ottamatta myrskyä, jota kesti kolmisen päivää. Sitä pidetäänkin yhtenä suurimpia, mitä Atlantin ylittäneet matkustajat ovat kokeneet. Harjoittelin matkalla kahdesti päivässä, en tietenkään otteluja, mutta päätynäpallon kanssa, varjonyrkkeillen, voimistellen jne. Kyllähän se hieman raskasta oli, mutta 10 päivää laivalla oli liian pitkä aika vietettäväksi harjoittelematta. Tulo New Yorkiin oli luonollisesti elämys. Vapaudenpatsaan nousu näkyviin sai
laivaväen jälleen "pikkulapsiksi" -  tahtoi unohtua lounaskin. Huom! Erittäin hyvä lounas - ja sitten Manhattan. Kyllä siinä oli koka ja näköä.

Kun laiva tuli New Yorkiin, niin ensi kertaa minusta otettiin niin paljon valokuvia. 15-20 valokuvaajaa ja saman verran lehtimiehiä oli vastassa, joten riitti AHLQVISTILLE puhumista ja minulle nauramista, laulamista ja soittamista, sillä mandoliini täytyi useasti olla mukana kuvassa. Kun tunnin suurin piirtein tämä sirkus oli kestänyt, niin pääsimme AHLQVISTIN ja mandoliinin kanssa lähtemään hotelliin. Suurin toiveeni on aina ollut nähdä Stillmans, missä harjoittelee niin paljon kuuluisia nyrkkeilijöitä. Tämä toiveeni toteutui eilen. Kun lähestyimme tätä kuulua harjoituspaikkaa, niin ainakin minä olin kuin ennen otteluani, yhtä jännittynyt. Ulkopuolella on aina nyrkkeilijöitä hakattuine nenineen. Heidän näkemisensä jo kertoo, mihin "taivaaseen" rappuset vievät talossa, jossa lukee Stillmans. Niin tulimme sisään tähän "pyhään" paikkaan, josta tuli vastaan sellainen sikarin haju, että näin tupakoimaton huomaa sen jo eteisessä. Manacerini maksettua sisäänpääsyn, joka oli 15 centtiä, astuimme saliin, joka oli täynnä ihmisiä. Jokainen joka haluaa maksaa, saa myös katsella tätä harjoitustouhua. Siellä on kaksi kehää, joissa aina harjoitellaan. Kuuluttaja ilmoittaa, ketkä ottelevat. Lisäksi on toinen kerros, jossa on 10 santasäkkiä, 5 päärynäpalloa ja myös yksi kehä, jossa ei otella, ainoastaan varjonyrkkeillään. Stillmans`silla on 250 komeroa, joissa on tilaisuus pukeutua ennen ja jälkeen harjoitusten.


500 nyrkkeilijää odottaa alinomaa päästäkseen harjoittelemaan Stillmansille. Voitte kuvitella mikä hälinä täällä on, kun kaikki nyrkkeilijät managereineen ja treenareineen pitävät sellaista ääntä, kuin olisi huutokaupassa, vieläpä hyvässä sellaisessa. Joka tapauksessa tänään olin harjoittelemasa ensi kerran. Olen iloinen että AHLQVIST on vanhastaan tuttu ehkä kuuluisimman treenarin WHITEY BIMSTEININ kanssa. Hän on tehnyt 15 maailmanmestaria ja hänen ohjattavinaan ovat olleet mm. TONY GANZONERY, LOU AMBERS, KID CHOCOLATE, JIMMY BRADDOCK, MAX BAER, ROCKY GRATZIANO ja JOE BAKSI. Hän on hyvin mielenkiintoinen herra, myös kiltin makuinen. Tänään siis vietin 90 minuuttia Stillmansilla harjoitellen. Sisälläni oli samanlainen tunne, kuin olisin koulupoika, jolle opettaja antaa määräyksensä. Niin tänään tein, sillä BIMSTEIN tahtoi nähdä ilmeisesti mitä osaan. Vrajonyrkkeilin, hakkasin hiekkasäkkiä ja voimistelin ja sitten hän otti hoiviinsa minut kuin isä poikansa, vei suihkuun, kuivaili, näytteli 40-50 eri maailmanmestarin kuvaa ja toivoi  että viihdyn Stillmansilla kuin kotonani kaukaisessa Suomessa. Hän esitteli minut monelle nyrkkeilijälle. En saannut kaikista nimistä selvää, mutta ehkäpä nekin selviävät ajallaan. Joka tapauksessa tapasin TAMI MAURIELLON, JOE BAKSIN, ja englantilaisen välisarjalaisen KELLYN. Nyt olen tietysti onnellinen. Tänään tehtiin AHLQVISTILLE pari ottelutarjousta, mutta en ole varma ottelenko täällä, sillä emme viivy täällä kauan, ehkä noin kuukauden päivät. Jos pääsen kuntoon, niin miksei, mutta muuten vasta Euroopassa. Eilen tuli sähkösanoma tänne New Yorkiin JACK SOLOMONSILTA Lontoosta. Hän tarjoaa otteluja. Matkustamme täältä ensi kuun 10 päivän paikkeiila Lontooseen. Harjoittelen myös siellä muutaman päivän ja ehkä suostumme ja kirjoitamme sopimuksen, ehkä kohtaan ARTHUR DONAHARIN. Hän on tällä hetkellä aivan parhaita Euroopassa. Tämä ottelu olisi karsinta pääsystä ottelemaan Euroopan mestaruudesta. Näin sähköttää JACK SOLOMONS Lontoosta.

Isäni ja legendaarinen nyrkkeilyvalmentaja WHITEY BIMSTEIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti