keskiviikko 31. elokuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/9

MAAOTTELU RUOTSIA VASTAAN! Etukäteisveikkailuissa odotettiin YRJÖ PIITULAISEN vuoren varmaa voittoa ruotsalaisesta vastustajastaan. Maaottelun voitti Ruotsi pistein 10-6 ja suomalaisvoittajat olivat vain OLLI LEHTINEN ja YRJÖ PIITULAINEN. Isäni onnistui jälleen loistavasti erittäin hyvää ja kokemutta HUGO ANDERSSONIA vastaan ja tässä pari otteluselostusta kuvaamaan ottelua. Kevyen sarjan miehet YRJÖ PIITULAINEN ja HUGO ANDERSSON saapuivat nyt kehään. Ruotsalainen aloitti kuin rajuilma ja PIITULAINEN oli hetken aikaa hämmästynyt iskuryöpyistä, joita hänen oli ruvettava torjumaan ja väistelemään. Hän ei kuitenkaan muuttanut ilmettäkään, vaan suhtautui rauhallisesti ANDERSSONIN hyökkäyspuuskaan. Toisessa erässä PIITULAINEN jo sai sisään osuman toisensa jälkeen eikä ollut enää epäilystäkään voittajasta. ANDERSSONIN iskut PIITULAINEN väisti mainiosti tai otti ne käsineisiinsä. Kuten kotona käytti hän nytkin väistäessään köysiä hyväkseen. Kolmas erä oli tasaväkisempi, mutta PIITULAINEN voitti puhtaasti 2-0. Siitä huolimatta kuului katsomosta vihellyksiä. Toinen otteluselostus kertoi:YRJÖ PIITULAINEN antoi jälleen näytöksen siitä kuinka helposti lujia hyökkäilijöitä voidaan nyrkkeilyssä hoitaa, jos omaa tarpeeksi nopeutta, nyrkkeilyvaistoa ja väistötaitoa. HUGO ANDERSSON yritti koko ajan tiukasti hyökkäillä, mutta liikehtimisellään ja väistöillään PIITULAINEN eksytti hänet usein iskemään reikiä ilmaan ja joutumaan suoraan PIITULAISEN nopeiden iskusarjojen uhriksi. PIITULAINEN voitti kirkkaasti jokaisen erän ja sai ottelun jälkeen voimakkaat suosionosoitukset nyrkkeilyä ymmärtävältä yleisöltä. Kun tuomio julistettiin kuului katsomosta joitakin vihellyksiä, mikä ei anna korkeata käsitystä tukholmalaisesta lehteriyleisöstä. PIITULAISEN voitto oli näet ylivoimainen.

Ruotsi - Suomi maaottelun jälkiottelut pidettiin pari päivää maaottelun jälkeen Göteborgissa 17.12.1940. Siellä isäni kohtasi uusintaottelussa toistamiseen HUGO ANDERSSONIN. Ja ottelussa kävi näin: kevyessä sarjassa suoritettiin revanssiottelu. PIITULAINEN, jonka maaottelussa saavuttamaa voittoa HUGO ANDERSSONISTA muutamat ruotsalaiset urheiluasiantuntijat olivat pitäneet vähintäänkin kyseenalaisena, hävisi yllättäen ANDERSSONILLE. Ensimmäinen erä oli PIITULAISEN, joka noukk itselleen pisteitä kauniilla suorillaan,
mutta toisessa erässä ruotsalainen yllättäen lisäsi vauhtia, joka vähitellen pusersi mehut suomalaisesta. PIITULAINEN kykeni kyllä säilyttämään tyylinsä, mutta se ei riittänyt, vaan taistelutahtoa uhkuva göteborgilainen sai selvän voiton ja hyvityksen maaottelussa kärsimälleen tappiolle. Yleisö seisoi penkillä ja ulvoi ihastuksesta ottelun aikana. Illan Ruotsi - Suomi ottelu päättyi 4-4 tasapeliin. Näin oli saatu vuosi 1940 päätökseen. Vuosi oli ollut todellinen läpimurto nuorelle nyrkkeilijälle YRJÖ PIITULAISELLE, joka 19 vuotiaana kohosi Suomen amatöörinyrkkeilyn puhutuimaksi ja valovoimaisimmaksi nyrkkeilijäksi. Vuoden 1940 loppupuolella 1.11 oli isäni astunut suorittamaan asepalvelustaan Helsingin komennuskomppaniaan, mutta ei ollut ehtinyt vielä olla paljonkaan paikalla runsaan nyrkkeilykilpailu ja nyrkkeilyn edustustehtävien takia.