maanantai 5. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/21

OTTELUITA, VOITTOJA, YLISTYSTÄ  JA  KRITIIKKIÄ! 8.2.1943 olivat kilpailut Tampereella TVS:n järjestämät kilpailut Työväentalon konserttisalissa. Yleisöä oli täysi huone. Sarjassa 62kg ensimmäisessä ottelussaan YRJÖ PIITULAINEN kohtasi Helsingin Voimailijoiden STIG LÖNNQVISTIN. PIITULAINEN otti asian rauhallisesti antaen L:n vasyttää itseään ilmaan huiskimisella. Toisessa erässä PIITULAINEN lisäsi vauhtia ja tällöin LÖNNQVIST hiljalleen, mutta varmasti kypsyi luovuttamispisteeseen ja erän päätyttyä PIITULAINEN julistettiin voittajaksi. Helmikuun 1943 aikana STEN SUVIO ja YRJÖ PIITULAINEN kävivät antamassa nyrkkeilynäytöksen Raumalla järjestetyissä nyrkkeilykilpailuissa ja saivat yleisön huokailemaan ihastuksesta. 21.3.1943 Vaasassa olivat suositut Maaseutu-Helsinki nyrkkeilyottelut. Kilpailut avasi juhlavasti pormestari AHLBÄCK pitäen loistavan tervehdyspuheen nyrkkeilijöille ja yleisölle, jota olikin saapumut "tuvan" täydeltä. Helsinki voitti Maaseudun 5-3. Isäni viipurilaisena nyrkkeili Maaseudun joukkueessa ja kohtasi jälleen Helsingin STIG LÖNNQVISTIN ja otti ottelunsa leikitellen vastutajansa kanssa näytöstyyliin ja sai yleisön huvitetuksi leikkisillä väistöillään ja leppoisilla iskuillaan. Tuloksena ylivoimainen 3-0 pistevoitto.   

    Sitten seurasivatkin vuoden 1943 SM-nyrkkeilymestaruuskilpailut Helsingissä Messuhallin kahdessa kehässä 6-7.4.1943. Isäni osallistui niihin sarjassa 67 kg ja kohtasi ensimmäisessä ottelussaan HNS:n VAINION, josta sai luovutusvoiton 2.erässä. Toisessa ottelussa YRJÖ PIITULAINEN kohtasi saaden  lujaa vastusta erinomaiset nyrkkeilylahjat omaavasta Vaasalaisesta AHTI KURJESTA, joka otteli rohkeasti ja avoimesti kuulun vastustajansa kanssa. PIITULAINEN voitti 3-0. Loppuottelusta muodostui YRJÖ PIITULAISEN esitys taas näytösluonteiseksi. Hän piti yllä tavatonta vauhtia, johon vastustaja HV:n PAUL FORSBLOM ei ehtinyt vastata. Toisessa erässä julistettiin PIITULAINEN mestariksi. Mestarit vuonna 1943 olivat OLAVI OUVINEN, EETU HILDEN, UNTO RASK, AHTI LEHTINEN, YRJÖ PIITULAINEN, AATOS LUNDELL, VEINI HEINO ja ARVO SALO! 23-24.5.1943 Jyväskylän Nyrkkeilijöiden kilpailuissa YRJÖ PIITULAINEN valloitti Jyväskylän nyrkkeily-yleisön, joka sai herkutella PIITULAISELLA. Rnsimmäisessä ottelussa heti kehään tultuaan sai PIITULAINEN myrskyisät suosionosoitukset osakseen, eikä turhaan! PIITULAINEN käsitteli K.N.S:n J.LAAKSOSTA   varoitellen, väistellen ja jakaen lyöntejä taiten ja harkiten. Kunnes toisessa erässä kehätuomari VALLE RESKO keskeytti ottelun PIITULAISEN ylivoimaisuuden johdosta. Toisessa ottelussa, joka olikin päivän vauhdikkain ja PIITULAINEN näytti erillaisia lyöntiyhdistelmiä ja loistavia väistöjä. P.ASIKAINEN ei ollut niinkään alakynnessä, vaikka lyönnit eivät vain tahtoneet ottaa mennäkseen perille. PIITULAISEN selvä 3-0 voitto. Seuraavana päivänä kilpailut jatkuivat ja koska Y.PIITULAISELLE ei saatu riittävän hyvää vastustajaa, niin lupautui PIITULAINEN tänään ottelemaan raskaansarjan voittajaa vastaan näytösottelu. Ja tämän näytösottelun jälkeen PIITULAINEN palkittiin kilpailujen parhaana nyrkkeilijänä.
         Jyväskylän kilpailujen jälkeen seurasikin artikkeli, joka aiheutti paljon puhetta ja ajatuksia puolesta toiseen. VEKAN ISKUSARJOJA otsikoi; ONKO PIITULAINEN DIIVA? YRJÖ PIITULAINEN saa milloin minkin lehden palstoilla osakseen nurjamielistä arvostelua. Väitetään pojan diivailevan ja olevam itseään täynnä, koska ei tunneta asian todellista laitaa. Juttelin asiasta kerran Viipurin Nyrkkeilijöiden iäkkään ja paljon nähneen puheenjohtajan "PAPPA" LINDELLIN kanssa, joka on seurannut PIITULAISENKIN kehitystä pikkupojasta mestarinyrkkeilijäksi asti. "PAPPA" sanoi; Tuollainen YRJÖ oli jo pikkupoikana, yhtä välitön, tempperamenttinen ja iloinen kuin nytkin, siksi häntä lehtimiehet usein arvostelevat väärin! PIITULAINEN ymmärtää kyllä suoran arvostelun, sanotaanpa hänestä mitä vain. Mutta edellä mainitunlaiset häikäilemättömät vääristelyt vievät helposti halun harjoitteluun ja kilpailemiseen. Onko todellakin syytä aiheettomasti ryhtyä tuolla tavoin mustaamaan nyrkkeilijää, joka on rehti ja mitä esimerkillisin urheilijanuorukainen. PIITULAISEN väitettiin mm. diivailevan niin paljon, että hän on kypsä ammattilaiskehään. No, ehkä SUVIO ja GEEBEKIN ovat saavuttaneet maailmankuuluisuuden diivailemalla - kuinka kukin asian ottaa! Mutta kyllä PIITULAINEN voisi jo ammattilaisenakin menestyä, onhan HUGO ANDERSSONKIN suorittanut ammattilaiskehässä menestysotteluja, vaikka  amatöörinä hävisikin PIITULAISELLE. Asia erikseen on, ettei PIITULAINEN vielä aio ammatttilaiseksi, sillä hän tulee vielä amatöörikehässä hankkimaan itselleen kokemusta ja kunniaa Suomelle! Seuraavaksi pääsikin isäni nyrkkeilemään vielä kotikaupunkiinsa Viipuriin Viipurin Nyrkkeilijöiden järjestämiin kilpailuihin. Lehdet mainostivatkin kiivaasti kilpailuja esimerkiksi tälläisillä otsikoilla; JUMALTEN SUOSIKKI PIITULAINEN MUKANA KOTIKYLÄNSÄ KILPAILUISSA! Ja kilpailuissa ensimmäisessä ottelussa Kuopion LAAKSONEN luovutti 1.erässä PIITULAISELLE ja loppuottelussa ALBINO MINETTI kärsi teknillisen tyrmäystappion myös 1.erässä, vaikka aloittikin hyvin, mutta joutui PIITULAISEN loistavan väistämisen ja vastaiskujen uhriksi!       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti