keskiviikko 14. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/38

PIITULAINEN TYRMÄÄ EDELLEEN! 1.3.1946 oli Göteborgissa jälleen ammattinyrkkeilyilta ja isäni kolmas ammattilaisottelu hollantilaista BEB DIESENIÄ vastaan ja ottelu oli seuraavanlainen. YRJÖ PIITULAINEN, jatkuvasti kehittyvä välisarjan ammattinyrkkeilijämme osoitti eilen suorittamassaan kamppailussaan hollantilaista DIESENIÄ vastaan, että hän alkaa saada iskuihinsa miehistä voimaa. Aikaisemmin on tästä nyrkkeilijästä sanottu, ettei hän tule menestymään ammattilaisena, mutta toistaiseksi tie on ollut hyvin sannoitettu. Hänellä on tilillään nyt kolme ammattilaisvoittoa. Ensimmäisessä ottelussaan hän voitti Ruotsin mestarin LENNART BOQVISTIN sitten Tukholmassa tanskalaisen HANS DRESCHERIN ja nyt DIESENIN. Nämähän nimet eivät ole kirkkaasti loistavia tähtiä pugilistisella taivaalla, mutta sittenkin osoituksena siitä, että PIITULAINEN osaa iskeä nasevastikin. Harjoituksissa hän on melko ylivoimaisesti pidellyt meidän parhaimpia amatöörejämme, joka myös todistaa jatkuvaa kehitystä.
Vielä keväällä PIITULAINEN kaiken todennäköisyyden mukaan ottelee Tukholmassa. Ruotsalaislehdet otsikoivat; PIITULAINEN HAR BLIVIT K.O. BOXARE, PIITULAINEN, PERFEKT HÖGER GAV FINSK SEGER! PIITULAINEN KVÄLLENS BÄSTA BOXARE! Seuraava ottelu toteutuikin melko pian jälleen Göteborgissa 5.4.1946 ja vastustajana olisi tanskalainen kovatyylinen "sluggeri" GERHARD PEDERSEN. Ja loistavasti ammattilaisuransa alkanut mestarinyrkkeilijämme YRJÖ PIITULAINEN pakotti tänään täyteen ahdetussa Messuhallissa tanskalaisen "sluggerin" GERHARD PEDERSENIN luovuttamaan kahden erän jälkeen. Tänään oli jälleen Göteborgin Messuhallissa Garden-tuntuinen pugilisti-ilta. Suomalainen hymyilevä tyrmäyskuningas, kuten Ruotsin lehdet häntä mainostivat, oli jälleen voittamaton.Hänen vastustajansa oli tällä kerralla tunnettu tanskalainen GERHARD PEDERSEN, joka amatööriaikanaan oli Euroopan parhaimpia. Hän on Suomessa tunnettu Tanskan maajoukkueen vahvana miehenä ja hän sai 1936 Berliinin olympialaisissa kunniakkaan pronssimitalin välisarjassa, jonka STEN SUVIO voitti. Ottelun oli määrä kestää 6 erää, mutta jo kahden vauhdikkaan erän jälkeen oli tanskalainen "valmis" ja luovutti. PIITULAINEN lisäsi ammattilaisottelulistalleen neljännen voittonsa.


Illan pääottelussa JOHN "Skåne-John" NILSSON voitti hollantilaisen DORUS van ELTENIN tyrmäyksellä viidennessä erässä. Tästä JOHN NILSSONISTA tulikin isäni hyvä ystävä ruotsissa nyrkkeiltyjen vuosien aikana ja muistan itsekin jo pikkupoikana isän jutut Skåne-Johnista, jonka puheessa ärrä sorisi niin, ettei meinannut hänen puheestaan saada selvää ja siitä lempinimikin, sillä Ruotsin Skånen-murre on hyvin ärrä voittoinen. Joka tapauksessa isäni kertoi aina mukavia tarinoita hänestä, kertoi hänen olleen komea ja salskea kaveri, jonka seuraan naiset suorastaan jonottivat ja Skåne-John oli myös iloinen ja hauska seuramies, joten pojat tulivat juttun mainiosti.

Ja tästä tulee taas yksi jännä linkki menneisyydestä, faijan nyrkkeilymaailmasta mun nyrkkeilymaailmaan. Kun olin 11.11.1966 ensimmäisessä ammattilaisottelussani Johanneshovin jäähallin pukuhuoneessa, tulee huoneeseemme hiukan jo huonosti kävelevä vanhempi herrasmies ja isäni, joka juuri juttelee selkä oveen päin kanssani, kuulee kysymyksen, ONKO TÄMÄ HARRI PIITULAISEN PUKUHUONE JA MISSÄ ON YRJÖ PIITULAINEN? Olisin kyllä voinut arvata siitä ärrien sorahtelusta, kun isäni salamannopeasti kääntyi; JONNE! Ja entiset boxarikaverit olivat toistensa kaulassa ja kyyneleet täyttivät silmäkulmat. Siitä on pitkä aika...miten olet voinnut? Ei tarvinnut kertoa minulle, tiesin JOHN NILSSON Skånesta oli tullut Tukholmaan katsomaan matseja. Oli jotenkin ihana kätellä häntä, kun olin tietoinen hänestä isäni nyrkkeilykaverina ja edelleenkin tunnen sen olleen hienoimpia hetkiä, asioita, koko nyrkkeilystäni, kun sinä iltana isäni astui takaisin siihen maailmaan, jossa hän oli niin vahvasti elänyt parikymmentä vuotta aikaisemmin ja taas kerran tunnen, kuinka nämä aikaperspektiivit heittää mielessäni, kuin joku satu, kuin joku uni, minkä olen kuullut tai nähnyt, niin hirvittävän kauan sitten ja kuitenkin tunnen sen olemassaolon tänäänkin, joten koitan palata vielä kauemmaksi, isäni NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSIN YRJÖ PIITULAISEN uraan.....neljäs ammattilaisvoitto on takana!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti