torstai 15. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/40

OTTELU TUKHOLMASSA! Seuraava ottelu YRJÖ PIITULAISELLA oli Tukholmassa 2.6.1946 englantilaista Walesin välisarjan mestaria GWYN WILLIAMSIA vastaan Råsunda-stadionilla ja saa kyllä valmistautua ottelemaan voimakkaan vastustajan kanssa, PIITULAINEN, joka on ollut tähän saakka ammattilaisotteluissaan hyvin ylivoimainen, kohtaa nyt vaarallisemman vastustajan kuin koskaan ennen, nimittäin WILLIAMS, joka on 40;stä ammattilaisottelustaan voittanut 36 ja miltei aina tyrmäyksellä. Ottelujen jälkeisenä päivänä lehdet otsikoivat; PIITULAINEN HÄVISI TUKHOLMAN OTTELUSSA 1-2! Mutta katsomo vihelsi! Ja lehdet kertoivat ottelusta seuraavasti:


Kansainväliset ammattinyrkkeilyt, joissa Ruotsin OLLE TANBERG ja meidän PIITULAISEMME ainakin ennakkomainoksen mukaan kohtaisivat tähänastisen nyrkkeilyuransa kovimmat vastustajat, olivat Råsumdan stadionille vetäneet 12 000 henkeä. Kilpailujen paras ottelu oli ehdottomasti PIITULAISEN yhteenotto englantilaisen WILLIAMSIN kanssa. Pätevät asiantuntijat sanoivat, että tämä ottelu kohosi tasoltaan yli kaiken sen, mitä pohjoismaissa vuosikausiin on ammattilaiskehässä nähty. Ottelu kesti kahdeksan erää. Ja oli siis pisin PIITULAISEN tähänastisella uralla. Jos ottelu olisikin päättynyt kuuden erän jälkeen, niin kukaan ruotsalaisista tuomareista ei olisi voinnut panna PIITULAISEN voittoa kyseenalaiseksi. Hän menetti epäilemättä jonkin verran piste-etumatkastaan kahden viimeisen erän aikana, muttei niin paljon, että WILLIAMSIN hyväksi annettu 2-1 tuomio olisi ollut oikeutettu!

Eräs asiantunteva englantilainen katsoja huomautti, että jos ottelu olisi suoritettu Englannissa, niin PIITULAINEN olisi voittanut. Tuomiota voi jossain määrin ymmärtää sillä pohjalla, että kehätuomari neljännen erän alussa antoi PIITULAISELLE varoituksen liian alhaalle osuneesta iskusta. Englantilainen laskuvarjohyppääjä GWEN WILLIAMS, joka katkaisi PIITULAISEN tähänastisen voittokulun, oli erittäin teknillinen ja kova. Hän oli Råsundassa esiintyneistä  englantilaisista ehdottomasti paras ja kansainvälisesti huomioonotettava. 40:stä tähänastisista otteluistaan hän on voittanut 36. Ottelu oli alusta alkaen erittäin kova ja tasainen. Ensimmäinen erä oli 20-20 kaikissa pöytäkirjoissa, toinen meni ehkä hivenen englantilaisen eduksi, kolmas oli niukasti PIITULAISEN, joka sai vastustajansa käymään ottamassa lukua kuuteen saakka. Neljännessä erässä PIITULAINEN sai varoituksen liian alas lyömisestä, mutta hän sai yliotteen, joka säilyi kuudennessa erässä, kaksi viimeistä erää olivat suurin piirtein tasaväkisiä, mutta englantilaisen kestävyys näytti paremmalta, mikä lie vaikuttanut tuomarien loppuarvosteluun.

PIITULAINEN OLISI ANSAINNUT RATKAISEMATTOMAN!

Tukholman lehdet pitivät PIITULAISEN ja WILLIAMSIN ottelua eilisten kilpailujen parhaana ja Dagens Nyheter väittää, ettei sen veroista ole koskaan nähty, näillä leveysasteilla. Ratkaisematon olisi ollut oikea tuomio. Kahdella tuomarilla oli kahden pisteen voitto englantilaisen tilillä. Kolmas tuomari antoi suomalaiselle kahden pisteen voiton. Ammattinyrkkeilyssä on tavallista, ettei voittoa anneta, ellei voittajan tilillä ole vähintään 3%:n pisteylivoimaa, mutta tällä kertaa tuomittiin amatöörisääntöjen mukaisesti. Myös Aftonbladet paheksuu sitä, ettei tuomiosta tullut ratkaisematonta. On hullua ja amatöörimäistä tuomita niin tasaisesta ottelusta, jossa WILLIAMS voitti kahdella tuomariäänellä yhtä vastaan ja sai neljä pistettä enemmän kaikkiaan jaetuista 922:sta, katsoo lehti. WILLIAMS sai 1/230 enemmän pisteitä kuin PIITULAINEN. PIITULAISEN näytteleminen on aikaisemmin aiheuttanut välikohtauksia, mutta tällä kertaa haluamme antaa hyvin ja värikkäästi nyrkkeilevälle suomalaiselle välisarjalaiselle tunnustuksen, kirjoittaa Expressen. Hän otti tappionsa kuin mies eikä koittanut selvittää WILLIAMSIN voittoa mtättömäksi. GWYN WILLIAMS itse oli täynnä ihailua nopeaa ja teknillistä vastustajaansa kohtaan. "Oli hauska, että voitin ottelun", hän sanoi. "Olen kohdannut monia nyrkkeilijöitä elämässäni, mutta koskaan ei kukaan ole lyönnyt, niin kovaa kuin PIITULAINEN. Ehkä joku on ollut teknillisempi, mutta kukaan ei sellainen lyönneissään. Kohtaisin mielelläni PIITULAISEN uudelleen - milloin ja missä tahansa".


YRJÖ PIITULAINEN matkusti tänään laivalla kotimaahansa. Hän ryhtyy harjoittelemaan lähinnä Malmössa heinäkuun 7:pnä suoritettavaa ottelua varten, jossa hänen vastustajakseen tulee ranskalainen FRANCOIS BLANCHARD tai hänen eilinen voittajansaWILLIAMS. PIITULAISEN manaceri EDWIN AHLQVIST on kertonut haluavansa mielellään järjestää hyväntekeväisyys tarkoituksessa ammattinyrkkeilykilpailut joko Helsingin Stadionilla tai Velodroomilla. Lähempiä neuvotteluja verokysymyksen ym. seikkojen järjestelystä ei kuitenkaan vielä ole käyty, mutta mahdollista on, että nämä kilpailut saadaan pidetyksi juhannuksen vaiheilla. PIITULAINEN matkustaa Malmön ottelun jälkeen AHLQVISTIN kanssa Amerikkaan, missä hänellä on eräitä kevyempiä otteluita. AHLQVIST ei halua otteluttaa PIITULAISTA vielä toistaiseksi Amerikan parhaiden kanssa. PIITULAISELLE on eilisen ottelun jälkeen tehty ottelutarjouksia myös Englantiin ja Ranskaan. Ruotsin lehdistö on hyvin epävarma eilisen ottelun tuomiosta. Monet ovat sitä mieltä, että tasapeli olisi ollut oikeampi, mutta useat ovat myös taipuvaisia antamaan voiton PIITULAISELLE. Hänen voittajansa WILLIAMS on antanut hänestä mitä kiitettävämmän lausunnon, tunnustaen hänet tähän asti kovimmaksi vastustajakseen.


YRJÖ PIITULAINEN palasi tiistaina takaisin Tukholmasta, jossa hän sunnuntaina oli otellut viidennen ammattilaisottelunsa nyrkkeilykehässä ja kärsinyt ensimmäisen häviönsä. Iloinen viipurilaispoika ei silti surkeillut tappiotaan, vaikka omasta mielestään piti tasapeliä oikeampana. Tapasimme PIITULAISEN eilen pikkukodissaan Museokadun varrella, jossa lukuisat palkinnot kertoivat miehen voittoisasta nyrkkeilijäntiestä ja jossa nyt nuorikko emäntänä keittiökomerossa hääräilee. Tukholman ammattinyrkkeilyt suoritettiin Råsundan jalkapallostadionilla, jossa yleisöä oli 12000 henkeä. Ruotsalaiset toivoivat enemmän, mutta sateentuntuinen sää oli pitänyt osan yleisöä poissa. Ottelu oli kova alusta alkaen. Vastustajani englantilainen GWYN WILLIAMS oli sangen teknillinen ja kovaiskuinen. Jotkut ruotsalaiset näyttävät sanovan häntä minua nopeammaksi, mutta en minä sitä oikein tahdo uskoa. Tarkkana siinä piti kuitenkin olla, PIITULAINEN jatkoi. Rnsimmäisessä erässä taisi WILLIAMS olla sekaisin, kolmannessa tunsin itse saaneeni sellaisen iskun, että silmät hetkeksi sumenivat. WILLIAMS pääsi alussa johtoon. Hän on otellut 40 ammattilaisottelua ja voittanut niistä 36, joten hänellä oli paljon enemmän tottumusta. Minä pääsin kuitenkin ottelun puolivälissä vapautumaan ja johdin loppuerät, jolloin WILLIAMS alkoi väsyä. Minua haittasi hieman alahuulen rikkoutuminen ja verenvuoto nenästä. Hauska ottelu joka tapauksessa ja antoi minulle paljon oppia. Erotuomarina toiminut ARTHUR KOCK ei huomannut kolmannessa erässä liian alas osunutta iskuani. Kun WILLIAMS kuitenkin sen vaikutuksesta painui kippuraan, minä peräännyin ja annoin hänelle tilaisuuden selvitä. Olisin voinnut jatkaa, mutta en halunnut. Kun WILLIAMS sitten oli selvinnyt, hän nyökkäsi ja virkkoi, "thank you", ja ottelu jatkui edelleen. Hän olikin hyvin reilu ja ritarillinen. WILLIAMS oli kovin tähänastisista vastustajistani, mutta kyllä hänkin myönsi, että minä löin lujaa. En ennakolta uskonut pystyväni tälläiseen suoritukseen kuuluisaa Englannin mestaria vastaan. Erotuomareista kaksi sai WILLIAMSIN kahden pisteen etumatkan, yksi taas saman verran minulle. Ammattinyrkkeilyn sääntöjen mukaan pitäisi voittajan saada vähintään kolmen pisteen ero, joten ottelun olisi sen mukaan pitänyt olla ratkaisematon, mutta nyt tuomarit tuomitsivatkin amatöörisääntöjen mukaan. SUVIO, joka sanoi, että minä neljännestä erästä alkaen johdin ottelua, oli tasapelin kannalla. Yleisö tuntui myös yleisesti olleen samaa mieltä. Heinäkuun 7. päivänä minulla on jälleen ottelu Ruotsissa, Malmössä. Vastustajakseni tulee joku ranskalainen. Sen jälkeen lähden AHLQVISTIN kanssa Amerikaan. Vastustajista siellä ei ole tietoa. Matka kestää 2-3 kuukautta. Paluumatkalla on tarkoitus saada uusintaottelu WILLIAMSIA vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti