perjantai 16. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/45

ILOINEN PIITULAINEN EILEN SEURAAMAAN GEE-BEEN JÄLKIÄ! Hyväntuulisena ja reippaan poikamaisena seisoi mestarinyrkkeilijämme YRJÖ PIITULANEN eilen illalla lähteneen Tukholman vuorolaivan kannella. Matkakuumeesta ja jännityksestä ei näkynyt pienintäkään merkkiä, vaikka "laulavan nyrkkeilijämme" matka tällä kerralla ulottuukin tavallista kauemmaksi, aina Amerikkaan saakka. YRJÖ PIITULAINEN on näet toinen suomalainen ammattinyrkkeilijä - GEEBEE oli ensimmäinen - joka lähtee koettelemaan onneaan tänne kultamaahan. Ensimmäinen ottelni tällä matkalla on ensi sunnuntaina Tukholmassa, jolloin hän kohtaa entisen Ranskan välisarjan mestarin PAUL REBELIN 8.erän ottelussa.

Tämän kuun 20 päivä minulla on Göteborgissa uusintaottelu englantilaista WILLIAMSIA vastaan. Tämä onkin Göieborgin kilpailujen pääottelu ja samalla minun ensimmäinen pääotteluni. Heti seuraavans päivänä minun on määrä managerini EDWIN AHLQVISTIN seurassa lähteä matkalle rapakon yli. Vierailuni Amerikassa on määrä kestää noin 2 kuukautta, jona aikana minulla pitäisi olla kaksi ottelua. Tietääkseni ei AHLQVIST ole järjestänyt vastustajakseni nyt ensimmäisellä kerralla mitään aivan huippuiskijöitä, vaan keskinkertaisia kykyjä, joten matka on enimmäkseen opintoluonteinen. Eräässä pääkaupungin lehdessä olleen uutisen johdosta, että Mr. SALOMONS olisi tarjoutunut lokakuun alussa järjestämään PIITULAISELLE pääottelun Lontooseen, tiedustelimme, mitä mies asiasta itse arvelee. En tiedä siitä mitään muuta, kuin sen minkä lehdestä olen lukenut. Lokakuun alussa se ei kuitenkaan käy päinsä, niin innostunut kuin muuten olenkin asiasta, Amerikasta tultuani haluan ensin levätä ja sitten otella pari ottelua Ruotsissa ja vasta sen jälkeen mielelläni kokeilisin Lontoossa Mr. SALOMONSIN suurottelussa. Entä kunto? Sen pitäisi olla hyvä. Ja mieliala? En ole ensinkään hermostunut - ja jos onni yhä suosii minua, uskon kaiken menevän hyvin. Kaipa Amerikassa on sentään niinkin huonoja nyrkkeilijöitä, että pystyn ne voittamaan. Soittopeli on mukana, sillä ilman sitä olisikin puolet huumorista jäänyt kotiin. Ja hyvä huumori on matkalla tärkein tekijä. Näin pakisi välittömän poikamainen 25.vuotias ammattinyrkkeilijämme, joka lähti pitkälle matkalle hankkimaan suomen urheilulle "good williä"!

PIITULAINEN PARAS NYRKKEILIJÄ TUKHOLMAN AMMATTILAISILLASSA! 11.9.1946 Suoritettiin Tukholman Kuninkaallisessa Tennishallissa ammattinyrkkeilykilpailut, joiden järjetäjänä oli HJALLE PALTON ja pääotteluna OLLE TANDBERGIN ja NILS ANDERSSONIN kamppailu Ruotsin raskaansarjan mestaruudesta. Yleisöä oli halli täynnä, siis noin 5000 henkeä. Suomalainen YRJÖ PIITULAINEN nyrkkeili jälleen mainiosti. Hänen vastustajanaan oli ranskalainen 33-vuotias, vahva ja kokenut ammattinyrkkeilijä, joka painoi 66,8 kg. PIITULAISEN paino oli 67,9 kg. Jo ensimmäisessä erässä kävi selväksi että ranskalainen oli paljon PIITULAISTA hitaampi, vaikka suomalainen nyrkkeili paljon odottelevammin - ilmeisesti määrättynä - kuin tavallisesti. Toisessa erässä PIITULAINEN piti ranskalaista jo pariin otteeseen hiekkasäkkinä, ja kolmannessa hän selvästi valmistautui lopettamaan ottelun. Ranskalainen yritti hurjilla heilahdusiskuilla yllättää PIITULAISEN, mutta tämä väisteli niin loistavasti, että yleisö kesken ottelun puhkesi suosionosoituksiin ja nauroi yhteen ääneen.

Neljännen erän PIITULAINEN aloitti lujalla vauhdilla. Hänen vasen koukkunsa kaatoi ranskalaisen vajaan minuutin kuluttua, mutta tämä ei kuunnellut lukua kuin kahteen. Vain muutama sekuntti ennätti kulua, kun PIITULAISEN koukku kaatoi ranskalaisen uudelleen. Tämän avustaja heitti silloin heti pyyhkeen kehään luovutuksen merkiksi, mutta kehätuomari ei sitä havainnut, vaan aikoi antaa ottelun jatkua, kun REBEL täysin sekapäisenä nousi lattiasta kuunneltuaan lukua 6:teen. Hänen avustajansa ryntäsi kuitenkin kehään ja luovutti suojattinsa puolesta. PIITULAINEN voitti siis teknillisellä tyrmäyksellä.

Ottelun jälkeen isäni antoi haastattelun; Huolimatta nopeasta voitostaan entisestä Ranskan mestarista PAIL REBELISTÄ, mainio välisarjalaisemme YRJÖ PIITULAINEN ei ollut parhaassa kunnossaan, suorittaesaan 8:en ottelunsa 9 kuukauden aikana. Hän lienee jonkinlaisessa ylikunnossa, sillä kesä oli rasittava, kun ottelujen välissä piti lujasti harjoitella eikä ollut aikaa tarvittavaan lepoon. Tosin hän hallitsi ottelua REBELIÄ vastaan 100%:sesti alusta loppuun, mutta sellaisesta, joka tuntee hänet, hän vaikutti haluttomalta sekä voimattomalta ja hitaammalta kuin aikaisemmin. En tuntenut itseäni oikein hyväkuntoiseksi, YRJÖ myönsi ottelun jälkeen, alituinen harjoitus on ottanut mehun minusta. Malmön ja Göteborgin ottelujen jälkeen tarkoitukseni on levätä kunnolla. Muuten REBEL oli melko vaaraton. Hän ei saanut sisään ainoatakaan kunnon lyöntiä koko aikana, mutta vanha kettu kun on, niin hänen suojauksensa lävitse ei helpolla päässyt! Ranskalainen on nyt 33-vuotias, kankea ja hidas, mutta osasi todella suojata erinomaisesti.

PIITULAISEN oli miltei mahdoton saada mitään aukkoja syntymään, paitsi silloin, kun tämä hyökkäsi, mikä todella tapahtui harvoin. Pariin otteeseen meikäläisen onnistui täydellisesti puijata kokenut REBEL, hän aivan yksinkertaisesti laski suojauksensa alas, jonka seurauksena ranskalainen heti kävi päälle ja sai tuntea luissaan lujan vastalyönnin. Ottelu päättyi 4. erässä teknilliseen tyrmäykseen, sillä ranskalaisen avustaja heitti pyyhkeen kehään, hänen suojattina oltua lattiassa kahdesti. Minulla oli ottelun jälkeen tilaisuus jutella hieman REBELIN kanssa, joka todella oli hyvin imponeeraantunut PIITULAISESTA. "Suomalainen on mestarinyrkkeilijä, erinomaisen intelligentti, teknillinen ja lujalyöntinen, todella harvinainen yhdistelmä. Hän varmasti menee vielä pitkälle"! Onko hänellä mahdollisuuksia Ranskan mestaria OMAR KOUDRIA vastaan? "Luulisin PIITULAISEN voittavan hänet. KOUDRI on tosin teknillinen ja nopea hänkin, mutta häneltä puuttuu suomalaisen iskuvoima". Oli muuten mielenkiintoista havaita, miten suunnattomasti PIITULAINEN on edistynyt, ottelussaan  GWYN WILLIAMSIA vastaan Råsundalla YRJÖ silloin oli kokematon nuorukainen, joka sokeasti hyökkäsi rutiinirikasta vastustajaansa kohden. Nyt hän oli REBELIÄ vastaan kylmäverisyyden ja taktillisen osaamisen henkilöitymä! Mitä tulee meikäläisen vastaisiin otteluihin, niin suunnitellusta revanssiottelusta WILLIAMSIA vastaan ei tule mitään, vaan YRJÖN seuraava ottelu on Malmössä tämän kuun 27 päivänä. Vastustajana on silloin vaarallinen tummaihoinen amerikkalainen BABY DAY. Lokakuun alussa PIITULAINEN kohtaaa Göteborgisssa ranskalaisen vastutajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti