maanantai 18. maaliskuuta 2024

HARRIN KEHÄKULMASSA: ELÄMÄNI POLTINMERKIT kirja

Vuonna 2001 kirjoitin nettikirjan.  Jouluna 2020 sain sen kirjana itselleni ystävältäni Masa von Elmiltä. Olin hämmästynyt ja ihmeissäni. En ollut lukenut tätä tekstiä sen jälkeen, kun olin sen kirjoittanut vuonna 2001! Silloin oli vain sellainen tilanne, että piti käydä elämääni vähän läpi ja muistan, että neljä kuukautta kirjoitin yötä päivää ja se oli valmis. En ole nyt vieläkään sitä lukenut, selaillut kohtia sieltä täältä ja aloittanut sen lukemisen nyt ihan alusta. Olen silloin 17.10.2001 kirjoittanut jonkinlaisen analyysin miksi olen sen kirjoittanut.... 


      







Eilen tämä kirjani ELÄMÄNI POLTINMERKIT sai palautetta, mikä yleensä on harvinaista mun kirjoittamieni tarinoiden kohdalla, mutta muistan, kun olin kirjoittanut tämän nettikirjaksi ja käsikirjoitus jonka annoin silloin ystävälleni JYRKI HÄMÄLÄISELLE sanoi minulle silloin tällöin: "Hei, mä luin taas ELÄMÄNI POLTINMERKIT, tämä on todellinen elämän kerta"....sen jälkeen se jäi vuosiksi nettiin ja oli unohtua sinne, mutta sitten MASA von ELM yllätti mut jouluna ja oli tehnyt sen kirjanmuotoon mnkä tuossa edellä kerroinkin.....Nyt eilen sain palautteen kirjasta ja kirjoittamisestani mikä lämmitti ja hämmensi minua....niinkuin aina elämässäni, kun sittenkin olen vielä olemassa....

29.4.2021 "Voi Harri, sydän syrjällään ja kostein silmin luin kirjasi. Ihailen ja arvostan avoimuuttasi. Sattuu kun ihminen, joka tuottaa niin paljon iloa ihmisille, kokee omaa tarpeettomuuttaan. Minulle olet tärkeä ystävä ja meille kaikille aina positiivinen ja innostava yhteydenpitäjä. Kiitos, kun sain lukea sen Sinusta, ihanasta perheestäsi ja kaikista ystävistämme. Älä koskaan lopeta kirjoittamista. Hyvää Wappua" ELISA





7.3.2003 En aio selitellä tätä mitenkään ihmeellisemmin. Mä oon tehnyt tämän rakkaudesta elämään, kirjoittamiseen ja nyrkkeilyyn. Oikeastaan samalla tavalla kuin nyrkkeilyssäkin, vaikken mä pystynyt voittaman Euroopan tai Maailmanmestaruutta, nautin silti joka hetkestä ja sain ainakin yrittäää. Ihan sama tämän kirjoittamisenkin, vaikkei esimerkiksi Nyrkkeilijän Unelma kirjasta tullut bestselleriä, niin nautin senkin kirjoittamisesta, sen julkaisemisesta 20. vuoden odotuksen jälkeen. Nautin sen jokaisesta hetkestä, ihan niinkuin tässä elämässä, vaikkei se olekkaan ollut täynnä onnistumisia, niin olen silti nauttinut sen joka hetkestä. Olen saannut rakastaa ja välittää ja sitä mä yritän edelleenkin tehdä ja vähän kasvaa ihmisenä ja vähän ymmärtää tätä elämää paremmin.
.

17.8.2001 Raha on ollut mulle aina toisarvoinen asia, ensiarvoiseksi se on noussut vasta sitten, kun sitä ei ole ollut.

1.9.2001 Ihminen voi menettää paljon elämässään, mutta jos hänellä kuitenkin on perhe ja ystävät, niin se on suuri rikkaus.

1.9.2001 Jos tämän auringon, jos tämän siitä kimaltelevan meren ja tämän rauhan, ja tämän fiiliksen voisin lähettää, niin sen kanssasi jakaisin.

1.9.2001 En pysty pysäyttämään ajan kulkua, mutta voin nauttia sen ohikiitävistä hetkistä.


Stephen Grane: Eräs mies sanoi maailmankaikkeudelle "Sir, minä olen olemassa", vaikka niin onkin, maailmankaikkeus vastasi, "niin se ei herätä minusa minkäänlaista velvollisuudentuntua".

Henrik Ibsen: Voimakkain ihminen maailmassa on se joka on kaikkein eniten yksin.

Elvis Presley: Yksi tärkeimpiä asioita mitä elämässä voi oppia on tulla toimeen sen kanssa ettei ole mitään tekemistä.


Meitä on aina myös niitä. jotka joutuvat tyytymään murusiinkin, mutta rakkaus ja välittäminen on rikkautta ja aika suurta sellaista.

Eläköön tämä hetki, opettele elämään kiireettömästi läsnäolevaa aikaa, sillä hän myöhästyy elämästä, jolla on aina kiire.

Ymmärrän ettei aina tervitse "helistä ja soida", elämä kasvaa yksinäisyydestä ja oleminen on luovaa hiljaisuutta.


Asennetta ja rohkeutta: 1. Uskalla luopua, kun ovet sulkeutuvat takana, toiset avautuvat edessä.  2. Jos kukaan ei soita, soita itse. 3. Muutos ei ole iästä tai rahasta kiinni, vaan asenteesta ja elämänkatsomukses 4. Varo negatiivisiä ihmisiä, he vievät vain aikaasi js energiaasi ja haluavat estää      menestyksesi.

Eino Leino/Hymyilevä Apollo: Oi onnellinen, joka herättää niitä hyviä voimia voisi! Oi ihmiset toistanne ymmärtäkää, niin ette niin kovat ois! Miks emme me kaikki yhtyä vois? Ja yksi jos murtuisi, muut tukena ois, oi, ihmiset toistanne suvaitkaa! Niin suuri, suuri on maa.


8.8.2005 PASI TAAVITSAINEN/ Tiedän tarinasi. Annan arvoa sille mitä olet ja miten hienosti olet kaikkia ihmisiä kohdellut. Olen puhunut sinusta paljon nykypäivän iskijöille. Totuutta ja olet todellakin arvostettu ihminen. Olisi kiva nähdä sinut ammattilaisilloissa, koska vanha huono ilmapiiri on kuolut tai kuolemasssa. Arvostan sinua todella paljon ihmisenä, vaikka olisit ilman minkäänlaisia saavutuksia. Pasi

Itsensä kanssa sovussa oleva ihminen ei väistä yksinoloa, se ei herätä hänessä pelkoa eikä hämmennystä. Yksinolo voi olla hänelle pyhä paikka, oma huone, jossa hän voi levätä ja tutkia itseään. Yksikseen viihtyvä ihminen ymmärtää että elämänlaatu ei paranr vain uusia kokemuksia ja ihmisiä kokemalla. Syvin merkitys riippuu suhteesta omaan itseen ja ympäröivään maailmaan. Toisaalta ymmärrämme olevamme kaikki saman elämän ilmentymiä, toisaalta tiedämme kukin olevamme ainutkertaisia. Se ei kuitenkaan ole itsekeskeisen pöyhittelyn aihe eikä merkitse, että voimme anella elämältä erikois oikeuksia. Ainutkertaisuus tuo mukanaan ajoittaisen yksinäisyyden tunteen, joka on viisasta hyväksyä ihmisen osaksi ilman kummempaa dramatikkaa. Yksin ollessa voimme tavoittaa hiljaisuuden, jossa sydämen viisauden äänen voi kuulla. Se muistuttaa, että kunkin on kuljettava oma tiensä, laulettava oma osuutensa elämän suuressa kuorossa. Sitä ei voi jättää muiden tehtäväksi ja jos haluaa auttaa toista, paras tapa on ohjata hänet oman laulunsa äärelle.


JUHA SAUNAMÄKI: Olen saanut tuntea ystäväni Harrin useita vuosia. Saadessani 17.11.2021 häneltä tämän teoksen hätkähdin, sillä kansikuvan komea könsikäs on leimattu tekstillä MITÄTÖN. "Elämäni Poltinmerkit" kirjaa ahmiessani havahduin siihen Harriin, jota olinkin tuntenut vain osittain. Teos on nimittäin rajunrehellinen tilitys valtavan innovaatisesta kundista, elämän nousuista ja laskuista  ikäänkuin Harrin elämässä ei olisi näiden ääripäiden välimuotoa. Kaikesta huolimatta kantavana voimana ovat perhe, ystävät ja se valonpilahdus, joka usein esiintyy Mellsteninrannan joutsenten muodossa. En kyennyt lukemaan Harrin poltinmerkkejä liikuttumatta. Mitä pidemmälle etenin, sitä selvemmäksi minulle tuli mitättömän tilalle sana HYVÄKSYTTY. Harrin omin sanoin, "Parasta on rakastaa tänään, antaa anteeksi tänään, olla hyvä tänään. Sillä huomista ei ole, jos Luoja ei sitä sinulle suo".

Henry David Thoreau: Jos ihminen kulkee eteenpäin itseensä luottaen unelmiensa ja pyrkimystensä suuntaan, elääkseen sellaista elämää, jonka hän on mielessään luonnut, hän löytää menestyksen yllättäen arkipäivästä. 

Norman Peale: Vain elävillä ihmisillä on pulmia. Ja mitä useampia sinulla on, sitä enemmän olet kiinni elämässä, joten ole iloinen siitä että sinulla on pulmia.


PERTTI PAJUNEN: Heippa Harri, kirja on luettu, aikamoinen matka ollut sinulla. Mutta olet selvinnyt.

Wayne W. Dyer: Taivaanrannan maalarille. Vaikka olisitte mahtava selviytyjä, paljon paniikin, jähmettymisen ja ponnistelujen yläpuolella, vaikka olisitte yhdysvaltain presidentti, General Motorsin pääjohtaja tai Harwardin yliopiston rehtori, taivaanrannalla on paljon miellyttävämpi paikka, jossa voitte viettää jokaisen päivänne, jos etsitte sen ja luotatte kykyynne pysyä siellä.

Aplen perustaja STEVE JOBS on sanonut: Olen saavuttanut liiketoiminnan menestyksen huipun. Muiden silmissä elämäni on menestys. Työtä lukuun ottamatta minulla on ollut vähän iloa. Loppujen lopuksi vauraus on vain fakta, johon olen tottunut. Juuri nyt sairaalasängyssä makoillen, koko elämääni muistellen, ymmärrän, että kaikki se tunnustus ja rikkaus, josta olin niin ylpeä, on hiipumut ja muuttunut merkityksettömäksi lähestvän kuoleman edessä, Voit palkata jonkun ajamaan autoasi tai tienaamaan puolestas, mutta et voi palkata ketään seisomaan sairaana ja kuolemaan puolestasi. Kadonneita materiaaleja löytyy taas, mutta yksi asia, jota ei koskaan voi löytää kadotettuna, elämä. Missä elämänvaiheessa olemmekaan tällä hetkellä, ajallaan kohtaamme päivän kun verho sulkeutuu. Rakasta perhettäsi, puolisoasi, lapsiasi, ystäviäsi. Kohtele heitä oikein. Vaali heitä. Kun vanhenemme ja viisastumme huomaamme hiljalleen, että 300 tai 30 dollarin kello antaa molemmat saman ajan. Olipa meillä 300 tai 30 dollarin kompakko tai käsilaukku, sisällä oleva summa on sama. Ajammepa sitten 150000 dollarin autolla tai 30000 dollarin autolla, tie ja matka ovat samat, ja saavumme samaan määränpäähän. Juommepa sitten 1000 dollarin tai 10 dollarin viinipullon, krapula on sama. Olipa talo jossa asumme 100 tai 1000 neliötä, yksinäisyys on sama. Tulet ymmärtämään, että todellinen sisäinen onnellisuutesi ei tule tämän maailman materiaalisista asioista. Matkustat sitten ykkösluokassa tai talousluokassa, jos lentokone putoaa, kaatuu sen mukana. Siispä toivon että tajuat, kun sinulla on ystäviä, veljiä ja siskoja, joiden kanssa keskuttelet, naurat, puhut, laulat, puhut pohjois-kaakko-itäistä tai taivaasta ja maasta.... tämä on todellista onnea! Kiistaton fakta elämässä: Älkää kasvattako lapsistanne rikkaita. Opeta heitä olemaan onnellisia. Kun he kasvavat, he tietävät asioiden arvon eivätkä hinnan. Kuinka kaunista elämä onkaan!



 HEIKKI ORASMAA ja minä 4.5.2022 cafe Torpanrannassa tänään monien tarinoiden parissa.               Tässä yksi tai oikeasti useampikin tarina yhdeltä aikajaksolta.

29.8.2022 HEIKKI ORASMAA: Terve Harri! Tervehdys Tammisaaresta! Kiitos vielä siitä kirjastasi, jonka sain sinulta. Luin sen nyt. Täytyy todeta, että mahtavaa tekstiä. Olet siinä tosiaan elämäsi jakopisteessa eli julkisuuden jätät taaksesi vapaaehtoisesti, joka on myös taito, jota ei monet julkisuuden henkilöt osaa. Tekstistä paistaa läpi se positiivisuus, vaikka siinä ei kaikki mene niinkuin Strömsössä, kuten sanotaan. Oli sanomalehden varhaisjakoa aamuisin jne..., mutta silti elämän myöteisyys oli messissä. Kuvaan tuli vaimo ja ihanat lapset, joten elämäsi löysi oman onnellisuuden, joka edelleen jatkuu. Toivottavasti pitkään. Kuten on todettu elämäsi "tavaramerkki" on elämän myönteisyys, joka tulee ilmi usein, jokaisessa kahvihetkessä mm., Harri, näillä pelimerkeillä jatketaan tätä kliffaa elämää ja ollaan kiitollisia jokaisesta päivästä. Kirjassa olisi paljon elämän oppia monelle ihmiselle. Näitä ajatuksia täältä Tammisaaren saaristosta, jossa hieman syksyinen ilma tänään. Leppoisaa alkavaa syksyä ja kaikkea hyvää! Hessu


Aina välillä tapahtuu yllättäviä asioita tapaat ja kohtaat ihmisen jonka soisit olevan ystäväsi, vaikka ett tunne häntä aikaisemmin, mutta me olemme kahvittelemassa samassa paikassa Cafe Torpanrannassa kavereidemme kanssa maanantaisin, mutta eri puolella kahvilaa. Tämä herrasmies ja ansioitunut kaveri ERKKI BERGLUND lähestyi minua yllättäen sähköpostilla ja kysyi voisiko saada ostaa ELÄMÄNI POLTINMERKIT kirjan. En myynnyt, mutta lainasin sen hänelle ja tässä analyysi kirjastani. KIITOS ERKKI...." Hei Harri, oman elämäsi miljonääri! Olin lukenut noin kolmanneksen Poltinmerkeistä, upeasta elämäsi muistelukirjasta ja jo siinä vaiheessa halusin aloittaa kertomaan siitä mielihyvästä, minkä stoorisi lukeminen tuottaa. Ja miten onnistuin jo tässä vaiheessa onnittelemaan itseäni siitä, että rohkaistuin pyytämään Sinulta lupaa tutustua työsi tulokseen. Ymmärrän, että monille lukijoille on ja olisi tärkeää perehtyä siihen, millaista on todellisen julkimon elämä, miten paljon siihen kuuluu monenkirjavia tapahtumia ja miten valtavan paljon siihen liittyy muiden tunnettujen suomalaisten ja jossain määrin ulkomaalaistenkin julkisuudessa näkyvien erillaisten persoonien kanssa syntyviä ja hyvin erilaisia vieraampiakin kiinnostavia tapahtumia. Näilläkin asioilla on monia merkityksellisiä ja usein hauskoja kaikkia kiinnostavia ulottuvuuksia. Ja tässäkin mielessä Sinä olet näkyvästi ja positiivisesti julkisuudessa näkyvien ihmisten keskiössä. Hienoa niin! Perustelin Sinulle viime viikon lopulla pyyntöäni saada tutustua kirjaasi mm näin: Huomasin netin välityksellä Sinusta muun ohella tietoa kirjasta Elämäni Poltinmerkit ja kiinnostuin. Tietysti siitä mielenkiitoisesta sisällöstä mitä kirjassa näkyy olevan. Ja tyylistä, jolla se on kirjoitettu. Eli kiinnostuin kirjasta itsestään. Mutta henkilökohtainen herääminen syntyi siitä, että tämä voisi olla minulle yksi innostuksen voimistaja oman kirjan kirjoittamista harkitessani. Nyt voin sanoa, että osuin kultasuoneen. Ennakkoarviointieni mukaisestikin tapasi kirjoittaa on kovin erilainen kuin mihin itse pystyn. Itseni omilleni kirjoittamassani opuksessa pyrin elämäntarina-käsitteen mukaisesti sellaiseen iltanuotiolla-tyyliseen vaihtelevaan kerrontaan, joka on muodosta vapaata. Sinun tapasi kirjoittaa on tästä hyvään suuntaan poiketen, vielä elävämpi eli muualta lainattua käsitettä sivuten ajatuksenvirtatekniikkaa. Siis kirjoitat juuri edessäsi olevalle ihmiselle. Näin saavutat hienosti läsnäolon tunnelman eli puhut ystävälle koko ajan. Upeeta! Ja kyllä kaiken lisäkdi Sinulla on laaja positiivinen sanojen ja ilmausten varasto....















3 kommenttia: