lauantai 17. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/48

AMMATTINYRKKEILYN PALUU SUOMEEN AJATUKSISSA! Suomessa ei varsinainen ammattinyrkkeily ole päässyt vauhtiin koskaan. Tätä urheilumuotoa on aina rajoittanut 40 prosentin huvivero, jonka viranomaiset ovat määränneet ammattiurheilulle. Aikoinaan GUNNAR BÄRLUND suoritti joitakin ammattilaisotteluja Helsingissä ja hänen jälkeensä on muutamia muitakin tilaisuuksia järjestetty, mutta ne ovat jääneet melko yksinäisiksi. Nyt kuitenkin on tarkoituksena aloittaa ammattinyrkkeily urheilullisten periaatteitten johtamana uudelleen. Nämä tiedot antoi lehdistön edustajalle eilen ruotsalainen sanomalehtimies ja sanomalehden kustantaja EDVIN AHLQVIST, joka varsinaisten toimiensa ohella myös askartelee ammattinyrkkeilijäin managerina. Hän oli eilen päivällä neuvotteluissa Kansanavun johtavien henkilöiden kanssa sellaisen ammattinyrkkeilytilaisuuden järjestämisestä, jossa YRJÖ PIITULAINEN suorittaa ottelun jotakin tunnettua ulkomaalaista nyrkkeilijää vastaan ja jossa lisäksi on täytteenä muuta ohjelmaa.



Tämän tilaisuuden tuotto kokonaisuudessaan annetaan Kansanavun hyväksi. Niinpä PIITULAINEN ottelee täysin korvauksetta ja toimittaja AHLQVIST puolestaan kustantaa hänen vastustajansa matka-ja päiväkulut kokonaisuudessaan sekä suorittaa tälle ottelupalkkion lahjoituksena Kansanavulle. Haluaisin tämän tilaisuuden avulla vain näyttää suomalaisille, kuinka paljon PIITULAINEN todella on kehittynyt ammattilaiskautenaan, toimittaja AHLQVIST lausui. Hän on täydelleen muuttunut siitä ajasta, jolloin hänet tunnettiin amatöörikehissä leikittelevänä poikasena. Hän on nyt luja, sisukas ammattinyrkkeilijä, mutta kuitenkin taitava, nopea ja teknillinen, jollainen nyrkkeilijän tulee ollakin. Kansanavun johtavien miesten kanssa ajattelimme, että maaliskuu 1947 olisi sopiva aika ottelun suorittamiseen. Vastustajaa  tietenkään ei vielä ole sovittu, mutta olen ajatellut ranskalaista BLANCHARDIA, jonka PIITULAINEN joitakin aikoja sitten voitti Göteborgissa, mutta joka omasta mielestään kärsi tuomarihäviön ja haluaa uusintaa. Olen varma, että tämä ottelu muodostuisi kaiken puolin näkemisen arvoiseksi.


Herra ALHQVIST kertoili edelleen, että hän PIITULAISEN kanssa matkustaa tammikuussa Amerikkaan, kuten eilisessä lehdesämme jo kerrottiin. Helsingissä suoritettava ottelu tapahtuisi tämän matkan jälkeen. Saimme edelleen kuulla, että herra AHLQVIST itse aikoinaan oli nyrkkeiljä - aloitti uransa Eskilstuna BK:ssa - ja harrasti monia muitakin urheiluja, mm. kilpapyöräilyä. Amerikassa 1922-1929 oleskellessaan hän toimi ammattinyrkkeilijöiden managerina, järjesti Ruotsiin palattuaan vuodesta 1932 lähtien ammattilaisotteluja, mutta on nyt jättänyt sen ja on yksinomaan nyrkkeilijäin managerina. Helsingissä hän ensimmäisenä ulkomaalaisena liittyi Suomen Nyrkkeilyn Ystävien jäseneksi. Maaliskuun tilaisuuteen olen ajatellut tuoda tullessani myös tallini jäsenen JOHN NILSSONIN, joka suorittaisi näytösottelun OIVA PURHOA vastaan. PIITULAISEN ottelu olisi ainoa kilpailukamppailu, jonka kuitekin toivoisin muodostuvan sellaiseksi siemeneksi, josta sitten myöhemmin normaalien aikojen palattua Suomeen, kasvaisi voimakkaan ja vilkkaan urheilullisestikin antoisan ammattinyrkkeilyn alun teidän maahanne!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti