keskiviikko 14. syyskuuta 2022

NYRKKEILYKEHÄN SATUPRINSSI YRJÖ PIITULAINEN/37

YRJÖ PIITULAINEN ja ensimmäiset ammattilaisottelut! 19.10.1945 oli isäni ensimmäinen ammattilaiskoitos Göteborgissa, minullekin niin hyviä muistoja herättäneessä Messuhallissa. Jonne oli kertynyt 3500 ihmistä katsomaan illan otteluja. Isäni kohtasi siellä ruotsalaisen LENNART BOQVISTIN, kenen kanssa hän ei ollut vielä amatöörinä nyrkkeilytkään. Ja ammattilaisavaus sujuikin loistavasti ruotsalaislehtien otsikoidessa; "PIITULAINEN KVÄLLENS MAN" "PIITULAINEN PUBLIKFAVORIT PÅ PALTONS PROGALA". Ja otteluselostukset kertoivat; YRJÖ PIITULAINEN-LENNART BOQVIST. PIITULAINEN alkoi hyvään amatööritapaansa ja yritti johdonmukaisesti etäisyysnyrkkeilyä. Hänen iskunsa osuivat hyvin.
Ruotsalainen yritti lähinyrkkeilyä. mutta PIITULAINEN irtautui siitä. Toisessa erässä PIITULAINEN oli loistava ja sai ruotsalaisen jo horjahtamaankin. Seuraava erä oli tasainen. PIITULAINEN oli kumman passiivinen. BOQVIST hyökkäili, mutta hänen lyöntinsä eivät olleet lujia. Neljännessä ja viidennessä erässä oli PIITULAINEN jälleen oma itsensä. Ruotsalainen meni neljännessä erässä lattiaankin. PIITULAINEN leikki suorastaan kissaa ja hiirtä vastustajansa kanssa. Viidennen erän puolivälissä osui PIITULAISEN oikean käden lyönti BOQVISTIN leukaan ja juttu oli selvä. Ruotsalainen kaatui kehäköysiin ja kannettiin siitä pukuhuoneeseen. PIITULAINEN sai nyrkkeilynsä ja voittonsa johdosta paljon suosiota. Illassa  nyrkkeilivät myös kolme muuta suomalaista. VILLE SALMINEN kohtasi HUGO ANDERSSONIN, jolle suomalainen hävisi kovassa ja tasaisessa ottelussa pistein. STEN SUVIO ja tanskalainen HENRY NIELSEN nyrkkeilivät tasapelin, niin kuin myös OIVA PURHO, joka nyrkkeili ruotsalaisen JOHAN NILSONIN kanssa.



8.1.1946 oli seuraava ammattilaisottelu nyt Tukholmassa ja lehdet kertoivat otsikoissaan; PIITULAINEN AHMAISI DRESCHERIN SUUPALANA! Eilen Tukholman ammattilaiskilpailuissa YRJÖ PIITULAINEN voitti Tanskan HANS DRESCHERIN erotuomarin keskeytettyä ottelun 3. erässä. DRESCHERIN oltuaan 8. kertaa kanveesilla. PIITULAISESTA tuli yleisön suosikki ja hän saanee ottelusopimuksen Englantiin. OLLE TANDBERG sai samassa illassa luovutusvoiton JACK PORTERISTA tämän käytyä 16 kertaa kanveesilla, keskeytys tapahtui 7. erässä. Tukholmassa tiistaina suoritetuissa ammattinyrkkeilyotteluissa voitokkaana mukana ollut YRJÖ PIITULAINEN palasi eilisessä Tukholman-laivassa matkaltaan vilkkaana, hymyilevänä ja iloisena, kuten aina ennenkin. Saimme tilaisuuden lyhyeen keskusteluun tämän nyrkkeilykehien hurmurin kanssa, jolloin hän lausui seuraavaa; Ottelu oli melko helppo. Tanskalainen DRESCHER oli minua paljon hitaampi, mutta hänhän olikin parhaimmilaan jo kymmenisen vuotta sitten. Kun hän itse huomasi, ettei hänen nopeutensa riitä minulle, hän turvautui sitomiseen ja pitelemiseen, joten ottelumme oli kaiketi melko huono. Löin hänet kai ainakin kahdeksan kertaa kanveesille, ja viidennessä erässä hän sitten oli jo niin väsyksissä, että kehätuomari keskeytti. Millainen oli TANDBERGIN ja PORTERIN ottelu? Ei PORTERISTA ollut TANDBERGIN vastustajaksi. Hän oli voimiltaan liian heikko. Hän kävi kanveesilla kai ainakin 16 kertaa ja ennen kahdeksannen erän alkua hän oli täysin tajuttomana nurkassaan, joten hänen avustajansa luovutti. Mutta ei TANDBERG myöskään erityisemmin nyrkkeilyt, hänen iskuistaan puuttui nukuttavuus. Mitä otteluja on lähitulevaisuudessa tiedossa? Maaliskuun 1. päivänä minun pitäisi otella Göteborgissa ja vastustajaksi tulisi joku hollantilainen keskisarjan mies. Suostuin ylemmän sarjan otteluun, mutta panin kuitenkin ehdoksi, että vastustajani ei saa painaa enempää kuin 70 kg. Oma painoni on 66,5 kg, joten tuollainen ero on aivan riittävän suuri. TANDBERG suorittaa samalla kertaa pääottelun, hänenkin vastustajakseen hankitaan joku hollantilainen. Keskusteluja on ollut otteluitten järjestämisestä minulle myös Ranskaan, mutta ne ovat toistaiseksi  vasta valmisteluasteella. Varsin mieluisan uutisen kuulin Tukholmassa, GUNNAR BÄRLUND lähtee ensi keväänä tai kesänä kotimaahan ja suorittaa tulomatkalla Tukholmassa ottelun TANDBERGIA vastaan. Samaan tilaisuuteen järjestetään minullekin ottelu, ja sen jälkeen  on tarkoitus panna pystyyn ammattinyrkkeilyt täällä Suomessakin. Saa sitten vain nähdä, kuinka  valuutta-ym. kysymykset järjestyvät niin, että tänne saadaan joku ulkomaalainenkin huipputekijä. Näin kertoili YRJÖ PIITULAINEN kahden voitetun ammattilaisottelun jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti